Buitenschool

De term “buitenschool” zegt het al: je leert niet alleen op school, maar juist ook daarbuiten. Buitenschool is heel belangrijk binnen het montessorionderwijs. In de praktijk is buitenschool de naam voor activiteiten die naast het lesprogramma worden aangeboden, zoals excursies en werkweken. Tijdens deze uitstapjes leer je levensecht, buiten het schoolgebouw en in de maatschappij.

Werkweken en excursies

Alle tweedeklassers havo, vwo en gymnasium gaan op werkweek in Nederland. Wandelen, roeien, fietsen of kanoën, kies jij maar! Je doet zelf boodschappen van een budget en kookt ook je eigen maaltje. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid; ook hier kun je er niet onderuit.

Zit je op de mavo/havo, dan ga je in het eerste jaar al direct op werkweek. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende werkweken. In het derde jaar mag je nog en keer en ga je survivallen in de Ardennen. Ook tijdens deze werkweek moet jezelf boodschappen doen van een budget en kook je samen een eigen maaltje.

In de bovenbouw havo, vwo ga je meestal een week naar het buitenland. Wanneer je op het gymnasium zit, ga je naar Rome.

Qua excursies heeft het Montessori Lyceum Amsterdam alle leerjaren een groot en gevarieerd aanbod. Je bezoekt International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), het Rijksmuseum, de Tweede Kamer en de Nederlandse Bank. Je doet bodemonderzoek bij De Oeverlanden, vist plastic uit de grachten en verkoopt je eigen gemaakte producten op de markt van een boerderij.

sluiten