Bijzondere vakken

Ja, het Montessori Lyceum Amsterdam is een school waar standaardvakken worden aangeboden. Daarmee geven wij jou, net als alle andere middelbare scholen, de juiste basis om vol zelfvertrouwen een vervolgopleiding te starten. Naast het standaardprogramma bieden wij jou ook een hoop bijzondere vakken. Dit geeft jou de ruimte om je te ontwikkelen in een richting waar jij blij van wordt. Deze vakken maken jouw tijd bij ons op school misschien wel nog leuker en waardevoller…

Havo, Vwo en Gymnasium

Leerlingen van de eerste klassen havo/vwo, vwo en gymnasium kiezen in de tweede helft van het schooljaar voor een verdiepingsklas. Deze lessen worden een keer per

week in een blokuur gegeven. Er is keuze uit kunst beeldend, kunst muzisch, de ontwerpklas, de bètaklas, de sportklas of de multimediaklas.

In de onderbouw van de havo en het vwo kun je kiezen voor tekenen, textiele werkvormen, drama en muziek (kijk op ons kunstblog MLArts). Je kunt zelfs tekenen en drama als eindexamenvak kiezen, maar ook filosofie, maatschappijwetenschappen en wiskunde-D.

In de bovenbouw van de havo, het vwo en het gymnasium wordt versterkt talenonderwijs aangeboden. Door hier een programma uit te kiezen, kun je een internationaal erkend examen doen in Duits (Goethe-examen), Engels (Cambridge Certificate) en Frans (DELF-examen, Diplôme d’Etudes en Langue Française). Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je in het buitenland wilt studeren, een studie in een andere taal wilt volgen óf jezelf gewoon extra wilt uitdagen.

Montessori Lyceum Amsterdam biedt al jaren een goede gymnasiumopleiding aan. Leerlingen die een brede interesse hebben en graag worden uitgedaagd zijn bij ons aan het goede adres. De examenresultaten van Latijn en Grieks op het MLA scoren meestal ruim boven de landelijke prestaties.

sluiten

Mavo/havo

In de eerste klas van de mavo/havo kun je je opgeven voor de filmklas. Op ons kunstblog MLArts vind je reportages gemaakt door leerlingen van die klas. Of je geeft je op voor de ontwerpklas; daar kruip je in de huid van een professional, zoals een architect of een industrieel vormgever. Houd je van sport? Dat komt goed uit, want we hebben ook een sportklas. Iedereen start in de eerste klas met het vak science. Daarbij ga je bijvoorbeeld op excursie naar een boerderij, waar je leert hoe bepaalde producten gemaakt worden of ga je naar De Oeverlanden om bodemonderzoek te doen. Science wordt in de tweede klas opgevolgd door techniek en nask 1 (natuurkunde/scheikunde). Naast de vakken uit je vakkenpakket en de verplichte vakken waar je examen in doet, kun je op de mavo/havo van het Montessori Lyceum Amsterdam ook eindexamen doen in tekenen.

Toekomst voor Talent

Hoe leer je samenwerken en werken in opdracht van een externe opdrachtgever? Hoe kom je samen tot een mooi eindproduct? Hoe ontdek je wat je tijdens het samenwerken hebt geleerd en hoe leg je dit vast in je loopbaanportfolio? Dit ontdek je allemaal bij het vak Toekomst voor Talent (TvT); groepsprojecten die je doet in het derde en vierde leerjaar van de mavo. In beide leerjaren doe je twee Toekomst voor Talent projecten. Je doet een project dat een link heeft met het vakkenpakket dat hebt gekozen en met je toekomstige opleiding. In het vierde leerjaar presenteer je met je groepje een van de vier projecten tijdens de Meesterproef. Een jury van docenten, collega’s van mbo-opleidingen en andere personen van buiten de school beoordelen jullie project. Een hele spannende, maar leerzame ervaring.

sluiten