Beste leerling van groep 8,

Welkom! Volgend jaar zit je op de middelbare school. Maar op welke? Om je te helpen bij de keuze, vertellen we je graag wat meer over het MLA. We hebben daarom op een rijtje gezet wat onze school nou zo bijzonder maakt.

Het MLA
Het Montessori Lyceum Amsterdam (we gebruiken altijd de afkorting MLA) is een school voor gymnasium, vwo, havo en mavo. We zijn een grote school met ongeveer 1900 leerlingen. Omdat we de school hebben opgedeeld in kleinere deelscholen (200-300 leerlingen), vinden leerlingen het MLA veilig en overzichtelijk. Binnen zo’n kleine deelschool kent bijna iedereen elkaar namelijk. De sfeer op school is open en aangenaam, iedereen kan zichzelf zijn.

Zelf plannen
Op het MLA plan je een deel van je schoolwerk zelf in. Je krijgt met de hele klas les, daarnaast heb je een aantal uur per week werktijd. Dat is tijd waarin je zelf beslist aan welk vak je werkt. Aan het einde van ieder blok (een blok duurt ongeveer negen weken) moet je een bepaalde hoeveelheid werk afhebben. We hebben een groot vertrouwen in onze leerlingen. We geven je verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen en zelf jouw werk in te plannen. Zo leer je om zelfstandig en onafhankelijk te zijn en daar heb je de rest van je leven wat aan.

Goede begeleiding
Als je bij ons op school komt hoef je niet al helemaal zelfstandig te zijn. Dit leer je stap voor stap met hulp van de mentor, de vakdocenten en je medeleerlingen. Elke klas heeft een vaste mentor. De mentor overlegt met de leerlingen (en af en toe met de ouders) over hoe het gaat op school.

Werkweken en projecten
In het montessorionderwijs gaan we ervan uit dat je niet alleen ín de les leert, maar juist ook daarbuiten. Dus we hebben vaak projecten en werkweken. Je kunt bovendien meedoen met de schoolkrant, schoolbands, meegaan naar een toneelstuk, meedoen aan een toneelstuk en nog veel meer. We hebben ook veel kunstvakken, zoals drama, muziek en tekenen.

Voor wie?
Je kunt naar het MLA als je een van de volgende adviezen hebt gekregen: vmbo-t, vmbo-t/havo, havo, havo/vwo of vwo. We hebben ook een gymnasiumbrugklas. Onze school is voor leerlingen van een montessoribasisschool een logische stap. Maar leerlingen van andere basisscholen doen het bij ons vaak even goed. Hier lees je er meer over.

Open dag
Wil je meer weten en een keertje op school komen kijken? Dat kan tijdens onze open dagen. Er zijn twee mogelijkheden, een open dag en een open middag. Beide dagen zijn voor ouders én kinderen. Je hoeft je van te voren niet aan te melden.

De open dag is op zaterdag 28 januari van 10:00 tot 14:00 uur voor gymnasium, vwo en havo in de Pieter de Hoochstraat 59 en voor mavo in de Van Ostadestraat 103.

Op woensdag 1 februari is er een open middag van 15:00 tot 17:00 uur voor gymnasium, vwo en havo in de Pieter de Hoochstraat 59 en voor mavo in de Van Ostadestraat 103.
Voor meer informatie of met vragen kun je een mailtje sturen aan info.mla@msa.nl.